CategoriiUncategorized

Aruncatul buchetului miresei si al jartierei

Aruncatul buchetului miresei si al jartierei

                      Se spune ca toate fetele, indiferent in ce colt al pamantului ar trai, viseaza la ziua cand vor avea pe maini verighete, cand vor pasi, alaturi de barbatii pe care ii iubesc, intr-o noua viata, de femei maritate. Poate ca exista un sambure de adevar in aceasta vorba, daca ne gandim ca atat de multe tinere discuta deseori despre modele verighete, iar in orice magazin de verighete pot fi vazute zilnic fete care admira si probeaza aceste simboluri ale iubirii. Totusi, aruncatul buchetului miresei ori al jartierei raman mai degraba o traditie, caci statisticile nu au confirmat faptul ca fata care va prinde buchetul miresei se va marita curand.
Dar sa vedem intai de unde vine acest obicei.

Legenda spune ca in trecut, cu foarte multi ani in urma, in Anglia fetele obisnuiau sa traga de rochia miresei pana cand o rupeau. Aici legenda se ramifica in alte doua mici legende. Una spune ca motivul pentru care fetele nemaritate rupeau rochia era ca isi doreau sa fure putin din norocul miresei de a se fi maritat bine, iar o a doua legenda spune ca isi doreau doar sa o convinga sa vina inapoi, sa renunte la maritis.

Pentru ca mireasa sa poata scapa teafara si cu rochia intreaga, pentru ca fetele sa nu mai rupa si sa pastreze bucati din materialul rochiei sau din florile miresei, mai ales in acele vremuri in care moralitatea si rusinea atingeau cote de-a dreptul puritane, a aparut ideea ca, la sfarsitul nuntii, mireasa sa arunce buchetul, distragand atentia de la rochie, iar una dintre tinerele fete prezente la eveniment, cea mai norocoasa, sa se astepte ca in viitorul apropiat sa devina, la randul ei, mireasa.

Oricare ar fi adevarul, cert este doar faptul ca aceasta traditie s-a raspandit rapid in lume, suferind mici modificari. Astfel, la romani este obiceiul ca mireasa sa se intoarca la un moment dat cu spatele, iar domnisoarele de onoare sa stea aproape, incercand sa prinda buchetul miresei, cel despre care se spune ca le va purta noroc si le va ajuta sa se marite primele, in scurt timp. Poate ca nu toate fetele participante la nunta isi doresc acest lucru, insa traditia este traditie si, daca au fost alese domnisoare de onoare, frumos este sa participe la incercarea de a prinde buchetul miresei.
Se poate intampla ca nici una dintre domnisoarele de onoare sa nu reuseasca sa prinda buchetul miresei. In cazul in care acesta cade pe podea, traditia spune ca norocoasa care se va marita in curand este fata aflata cel mai aproape de locul unde a cazut buchetul. Iata cum intelepciunea populara gaseste intotdeauna solutii pentru problemele care pot aparea pe parcursul unei nunti. Desigur, fiind in anul 2017, traditia poate fi sau nu respectata intocmai ca in trecut. Fie ca va arunca buchetul sau il va pastra pentru sine, mireasa va avea exact norocul pe care soarta i l-a scris deja.
Jartiera de pe piciorul miresei se spune ca ar avea puteri magice asupra miresei, asa ca tanara o va purta intreaga noapte si va permite mirelui sa o ia abia spre final. Dar sa vedem cum s-a ajuns la aceasta traditie. Se spune ca in Anglia, undeva prin secolul XIV, atunci cand fetele se straduiau sa rupa bucati din rochia miresei, baietii nu se lasau nici ei mai prejos si furau ciorapii mirelui sau chiar ai miresei, dupa care ii aruncau in spate, peste umarul stang, cu convingerea ca in acest fel vor avea noroc in dragoste si se vor casatori curand.
Traditia a suferit de-a lungul timpului diverse modificari si a ajuns in zilele noastre asa cum o stim. In noaptea nuntii, mirele desface cu mana sau chiar cu gura jartiera prinsa pe piciorul miresei si mai apoi o arunca pe spate, peste umar, spre tinerii care sunt burlaci, iar acestia incearca sa o prinda. In cazul in care jartiera cade pe podea, se considera ca va avea noroc in dragoste tanarul burlac aflat cel mai aproape de jartiera. Semnificatia acestei traditii este aceeasi cu aruncatul buchetului miresei: tanarul care prinde jartiera miresei se va casatori curand.
Pentru inviorarea atmosferei la petrecere, pentru antrenarea in joc a invitatilor si pentru ca fotograful sa faca poze cat mai reusite, mirele poate alege sa scoata jartiera de pe piciorul mesei cu dintii, cu gesturi cat mai lascive, care pot starni imaginatia celor prezenti. De asemenea, daca tinerii proaspat casatoriti doresc, pot renunta fara grija la acest obicei sau pot opta pentru schimbarea lui dupa bunul plac, mai ales daca stiu ca in familiile lor si printre invitati nu exista persoane care vor fi de-a dreptul socate de lipsa acestui obicei.
Aruncatul buchetului miresei si al jartierei reprezinta doua dintre punctele fierbinti ale oricarei nunti, niste momente mult asteptate de catre invitati. Ele dau sarea si piperul evenimentului, alaturi de furatul miresei. Iata cateva argumente care ii pot convinge pe viitorii miri sa nu renunte la aceste obiceiuri. Totusi, daca doresc, pot aduce mici schimbari care sa condimenteze momentul sau sa o ajute pe mireasa sa depaseasca momentul fara sa se simta jenata. Unele mirese aleg sa isi scoata singure jartiera si sa o ofere mirelui, iar acesta sa o arunce spre tinerii burlaci, altora le place sa faca din acest moment un adevarat spectacol.
Orice ar alege viitorii miri, nunta ramane un eveniment important in viata lor, acel eveniment pe care il pregatesc indelung si si-l amintesc cu placere mereu. Tocmai de aceea este bine ca fiecare cuplu in parte sa caute solutia care i se potriveste cel mai bine si sa se asigure ca totul va decurge cat mai bine posibil, pentru ca nunta sa iasa perfecta.
Lasă un răspuns