CategoriiUncategorized

Superstitii legate de nunta

Superstitii legate de nunta

Pe langa faptul ca avem o multime de traditii de nunta, unele pastrate din mosi stramosi, altele imprumutate de la diverse popoare, iata ca noi, romanii, avem si superstitii transmise din generatie in generatie, de care suntem liberi sa tinem sau nu cont in ziua nuntii. Superstitia este o credinta straveche in spirite bune, dar mai ales rele, in vraji si farmece, in diferite semne prevestitoare. Despre semnele prevestitoare, miri afla destul de repede de la batranii care se grabesc sa ii sfatuiasca de bine, in asa fel incat sa aiba o casnicie fericita, neumbrita de nimic rau. Dar sa vedem care sunt cele mai cunoscute superstitii legate de nunta.

Se spune ca, in ziua nuntii, mireasa trebuie sa aiba asupra sa un lucru vechi, un lucru nou, un lucru imprumutat si un lucru de culoare albastra.

Mirele nu trebuie sa vada rochia miresei inainte de nunta, nici macar daca cei doi locuiesc deja in aceeasi casa, caci acest lucru poate aduce ghinion. Dincolo de superstitie, este stiut faptul ca femeilor le place sa isi ia prin surprindere barbatii, sa le vada expresia fetei atunci cand ele apar imbracate in rochii noi, elegante.

Casatoriile facute in luna mai se destrama repede. Aici sunt date ca exemplu, de obicei, florile de cires – atat de frumoase, dar si foarte sensibile. Cine nu stie cat de repede se scutura floarea de cires?

Perlele purtate la nunta aduc lacrimi in casnicie, spune o superstitie. Batandu-se cap in cap, o alta superstitie spune ca e bine ca mireasa sa poarte perle in ziua nuntii (la gat, in buchetul miresei, pe rochie sau la cercei), deoacere asa va alunga lacrimile ce ar putea curge in casnicie.

O alta veche superstitie spune ca mirii nu trebuie sa poarte modele verighete care nu sunt netede, care au pietre pretioase ori diverse modele, din cauza ca si casnicia va fi prea putin neteda. Totusi, prea putini tineri mai tin cont de aceasta superstitie, deoarece in ultimii ani aproape ca nu s-au mai comercializat verighete fara modele clare sau fara pietre pretioase. Mai toate modele de verighete 2017 au un aspect neted, dar in acelasi timp au si diamante sau alte pietre pretioase. Probabil respectiva superstitie a aparut din cauza ca prea putini oameni isi permiteau candva sa monteze diamante in verighete.

In ziua nuntii, nici o alta femeie nu trebuie sa se aseze intre mireasa si oglinda acesteia. Superstitia spune ca acea femeie ii va “fura” candva barbatul.

Daca miresea plange la ceremonia nuptiala, e semn bun, caci acelea vor fi ultimele ei lacrimi, iar casnicia ii va fi vesela, senina, spune a alta superstitie legata de nunta.

Daca ploua in ziua nuntii, viata mirilor va fi imbelsugata si vor avea multi copii. Cam acelasi lucru se spune si daca ninge in ziua nuntii.

Dintre superstitiile care se bat cap in cap, o mai amintesc aici si pe cea referitoare la casatoria programata de ziua mirelui sau a miresei. Unii spun ca ar aduce noroc, altii spun ca ar aduce ghinion.

Pentru a ramane uniti pe veci, o alta superstitie spune ca in ziua nuntii, dupa ce mirele a rascumparat mireasa, nimeni nu trebuie sa mai treaca printre ei pana cand ajung la Oficiul starii civile. Se spune ca, in trecut, mirele si mireasa erau legati cu o esarfa pentru a nu putea fi despartiti pana cand se casatoreau.

Tot pentru a avea noroc in casnicie, mireasa trebuie sa isi presare putin zahar intr-una dintre manusi.

Mireasa trebuie sa poarte ceva de culoare albastra pentru a avea noroc si a se bucura de fidelitatea sotului. De obicei fetele aleg o jartiera albastra sau chiar lenjerie intima de culoare albastra.

Valul miresei, claxoanele masinilor de nunta si / sau o umbrela tinuta deasupra capului miresei o vor apara pe aceasta de spiritele rele care incearca sa ii fure fericirea.

Orezul pe care nuntasii il arunca deasupra mirilor atunci cand acestia ies din biserica simbolizeaza prosperitatea si fertilitatea de care cuplul se va bucura de-a lungul vietii.

Mireasa trebuie sa il hraneasca pe mire in timpul petrecerii de nunta, caci astfel se va asigura ca vor manca impreuna intreaga viata.

Daca vor taia impreuna prima felie din tortul de la nunta, mirele si mireasa se vor asigura prin aceasta superstitie ca vor avea copii impreuna.

Una dintre cele mai cunoscute si respectate superstitii este cea legata de trecutul pragului usii. Mirele trebuie sa ia mireasa in brate si sa o treaca peste pragul usii, ca nu cumva ea sa se impiedice si sa atraga astfel asupra lor ghinionul si despartirea.

Sarutatul miresei este modul prin care cei doi aleg sa pecetluiasca promisiunile facute. Candva, se spune ca un nobil roman si-a sarutat mireasa la oficierea casatoriei nu pentru a pecetlui intelegea facuta, ci pentru a verifica daca aceasta bause sau nu vin.

Dupa cum se poate usor observa, exista foarte multe superstitii legate de nunta. Unele sunt haioase, altele infricosatoare, altele pot parea de-a dreptul absurde omului modern. Tinerii care urmeaza sa se casatoreasca sunt liberi sa tina sau nu cont de ele. Unii prefera sa se asigure ca au facut tot ce le-a stat in puteri pentru a se asigura ca vor duce o viata buna, imbelsugata si fericita, altii vor alege probabil sa tina seama doar de acele superstitii care dau un plus de farmec si de mister nuntii, altii probabil vor prefera sa nu acorde nici un fel de importanta superstitiilor legate de nunta.


Lasă un răspuns